Maandag 14/08/2023

Zoals aangekondigd moeten we de komende dagen onze plannen herzien. Tuur is namelijk ziek gevallen en ligt met meer dan 39 graden koorts in bed. Noodgedwongen laten we de uitstap naar Århus vallen en houden we ons wat bezig met gezelschapspelletjes spelen met Saar, terwijl Tuur wat op krachten probeert te komen. Het is prachtig weer vandaag, dus besluiten we om rond 17u toch nog een klein uitstapje te maken naar een nabijgelegen strand, Bellevue. Zo Bellevue vinden wij het hier niet, want je kijkt uit op de stad en haven van Århus. We hadden het net iets idyllischer verwacht. Saar waagt zich wel aan een sprong in het koude water, maar wij komen niet verder dan onze dikke teen in de zee. De Denen zijn precies deze temperaturen wel gewoon, want het is echt heel druk, zowel op het strand als in het water. 

Dinsdag 15/08/2023

We zitten nog steeds met een zieke en terwijl Griet bij de kinderen blijft, besluit ik om in de namiddag een wandeling te maken door het Nationaal Park van Mols Bjerge, hier in de buurt. Onderweg in de bossen kom ik Store Stenhøje tegen, dolmen van zo’n 4 tot 5000 jaar oud die een soort van begraafplaats vormen. Eens uit het bos brengt een mooie route me tot aan het Kalø slot waar je een prachtig zicht hebt op de baai waar het in ligt. Wanneer je wat geluk hebt, kan je er zeehonden spotten, maar helaas, net vandaag zijn ze niet te zien. Griet is taxi van dienst en komt me oppikken, samen met de kindjes.

Woensdag 16/08/2023

We maken ons huisje proper en rijden van Rønde richting Dybvad. We doen deze rit naar het noorden op ons gemak en volgen eerst de Margrietroute richting Grenaa. Het wordt opnieuw een heel mooi stukje route; het brengt ons voorbij de Mols Bjerge (het landschap is hier heel heuvelachtig vandaar de verwijzing naar “bergen”) ,nog een begraafplaats met dolmen en het stadje Ebeltoft, waar we enkele mooie authentieke Deense huisje kunnen bewonderen. Een beetje voorbij Grenaa vinden we uiteindelijk nog een mooie vuurtoren waar we even op adem komen op het steenstrand. Joepie voor Saar, want ze kan dan weer haar stenen-verzameling aanvullen. Het hoopje stenen dat ze al bij elkaar gesprokkeld heeft is goed om al een mooi torentje te bouwen. Al goed dat we niet met het vliegtuig zijn of we mochten bijbetalen voor 15kg extra stenen. Vervolgens zetten we de route verder om langs de zee naar het noorden te rijden. Ik had gezien dat er op de weg een ferry te nemen was, dus hield ik dit als een verrassing voor de kindjes. Eenmaal in het stadje Hals, kijken de kindjes eindelijk eens op van hun schermpjes om de actie om op de ferry te rijden mee te maken. Op nog geen 5minuten varen staan we al aan de overkant en zetten onze route noordwaarts verder.

We rijden nog een goed stuk door om dan aan te komen in een prachtige AirBnb “Molbjerg” in Dybvad (https://molbjerg-bnb.dk/). We worden er heel vriendelijk en hartelijk ontvangen door Suzanne en Lasse en voelen ons meteen heel erg welkom. Zo staat er een Belgisch vlagje op onze tafel, liggen er snoepen voor de kinderen, krijgen we een welkomstdrankje en staat er een vaas gevuld met verse bloemen (versgeplukt uit hun prachtige tuin). Na een korte rondleiding kunnen we ons hier installeren en genieten van al het moois dat deze omgeving te bieden heeft. Overal zijn kotjes en bakjes waar de eigenaars elke dag voedsel in doen voor de wildlife hier in de buurt. ’s Avonds is het al zo ver en zien we een hertje uit het bos tevoorschijn komen, waarschijnlijk nieuwsgierig naar die nieuwe gasten die hier toegekomen zijn. De verrekijker in het huisje komt goed van pas om alles goed gade te slaan. De komende dagen zullen we spechten, meesjes, musjes, hazen, hertjes en een prachtige ijsvogel te zien krijgen (een vogeltje dat ik al lang van mijn lijstje wou schrappen). Spijtig dat ik nu mijn telelens niet bijhad voor een mooie foto. Griet heeft dit hier toch weer goed uitgezocht en we voelen ons op en top Hygge.