Zaterdag 9 maart 2019

Vandaag vertrekken we alweer uit Koh Lanta om noordwaarts naar Khao Sok te gaan. We hebben een lange tocht voor de boeg, dus vertrekken we op tijd naar de ferry. Deze keer geen lange file om aan de overkant te geraken zodat we onmiddellijk op de eerste ferry meekunnen. Een keer voorbij Krabi doemen her en der rotsen begroeid met groen op in het landschap. De rit richting Khao Sok is de moeite en tegen het middageten slaan we op goed geluk een weg in richting “Tha Lane Bay”. We beklagen het ons niet, want opeens komen we aan het water waar we een mooi zicht hebben op verschillende rotsformaties in de baai. Vandaag komen we goed overeen met onze GPS (maps.me), want ze laat de grote weg voor wat het is en laat ons een andere route volgen. Met deze scenic route komen we op onverharde wegen, smalle straatjes een keer tussen palmbomen, een andere keer door de jungle, echt iets voor ons! Ineens kan ik mijn ogen niet geloven en David gelooft me zelfs niet wanneer ik zeg dat ik een mega grote tempel zie. In “the middle of nowhere” zien we gewoon de tempel Wat Mahathat Wachiramongkol naast ons opduiken. Hij is nog in opbouw maar de grootste delen zijn reeds klaar. Dit moeten we toch eens van dichterbij gaan ontdekken. Als enigste toerist tussen enkele Thai doen we een kort toertje rond de tempel. We komen haast superlatieven tekort: impressionant, ongelooflijk, magnifiek, zo groot,… En weten dat we hier wellicht via de grote baan zomaar voorbij zouden gereden zijn. We moeten spijtig genoeg wel weer snel door want we willen voor het donker toekomen in ons hotel, “Khao Sok Riverside Cottages”, dat nog eens 50 km verder ligt temidden van de jungle. “We gaan toch niet kamperen in de jungle he?”, vraagt Tuur. We zijn misschien wel avontuurlijk, maar zo avontuurlijk nu ook weer niet. Ik slik wel eventjes als we, vlak voordat we ons hotel bereiken, een platgereden slang van wel een meter lang op de weg zien liggen. Onze luxe van de voorbije dagen (airco, tv, zwembad, warme douche) ruilen we in voor een basic huisje  langs de rivier in een vochtige warmte met ventilators en bedden met muskietennetten (wel heel tof). Tegen de kindjes zeggen we niet dat de gekko’s en andere kleine diertjes ons huisje ‘s nachts gewoon binnen en buiten kunnen langs het open dak. Tuur kreeg namelijk al bijna een hartaanval in het restaurant wanneer een kever hem niet meer kon ontwijken en recht tegen hem aan botste.

Om de prachtige jungle te illustreren hebben we een aantal foto’s getrokken van de bloemen die hier groeien. Voor de echte kenners onder ons hebben we de namen erbij gezet (let op we zijn absoluut geen kenner en hebben ze laten herkennen met de app PlantSnap):

 • Torch Ginger (Etlingera Eliator) - nog niet volledig open
  Torch Ginger (Etlingera Eliator) - nog niet volledig open
 • Garden Ginger (Zingiber Officinale)
  Garden Ginger (Zingiber Officinale)
 • Parakeet Flower "Golden Torch" (Heliconia psittacorum)
  Parakeet Flower "Golden Torch" (Heliconia psittacorum)
 • Torch Ginger (Etlingera Eliator) - volledig open
  Torch Ginger (Etlingera Eliator) - volledig open
 • Hibiscus Saponarius
  Hibiscus Saponarius
 • Heliconia Chartacea
  Heliconia Chartacea

Zondag 10 maart 2019

Na een nacht vol oerwoud-geluiden, met het gezang van krekels en het geluid van vruchten die op de grond gesmeten worden van aapjes in de bomen, worden we ‘s morgens opgehaald aan ons hotel om naar Khao Sok National Park te rijden. Aan de Rajjaprapha dam stappen we op een longtail boat om over het Chiao Lan Reservoir, onstaan toen de dam in 1989 aangelegd werd, te varen. Overal waar je kijkt rijzen kalkstenen rotsformaties op in de baai, waarbij het bocht na bocht mooier wordt. Onze gids vergelijkt deze plek met Halong Bay of voor diegenen die dit niet kennen, het eiland van Jurassic Park. We varen tot een punt waar je een trektocht kan doen door het oerwoud waarbij je onderweg ‘wildlife’ kan spotten. Niettegenstaande dat ze in het hotel ons geïnformeerd hadden dat deze tocht doenbaar was met kleine kinderen, is niets minder waar. de  eerste paar meters stijle klim naar boven lukken nog net, maar dan wordt het toch lastig mede omwille van de drukkende warmte. Ik besluit om terug te keren met de kinderen en terwijl wij ons amuseren in het meer, zet David de trektocht verder. Bij zijn terugkomst bevestigt hij dat dit echt niet voor de kinderen was en bovendien nog niet zo de moeite waard. Een trektocht waar ze geen enkel beestje zijn tegengekomen, ondanks de verwoede pogingen van de gids om een tarantula uit zijn kot te lokken met een stokje om daarna met een bamboo raft te varen naar een weinig voorstellende grot (De koraal-grot). We varen verder naar onze lunchplek waar we het water induiken voor een verfrissende verkoeling. De huisjes waar we even kunnen uitrusten zijn hier gewoon gebouwd op het meer en drijven als een ketting aan elkaar op het water. Je kan hier ‘s nachts een overnight boeken, maar dit was voor ons niet echt een optie omdat de kinderen nog niet kunnen zwemmen en als ze ‘s nachts naar het wc (helemaal op het einde van de ketting) zouden moeten, dan zouden ze gewoon in het water kunnen vallen. De day tour brengt ons dan verder naar het bekendste zicht van Khao Sok, de 3 broers. Wanneer de longtailboot zijn motor afzet is het genieten van de rust en de schoonheid van deze plek, echt prachtig. Met dit laatste zicht zit onze tour er alweer op, maar het avontuur niet. Op de terugweg beslist de motor van de boot het keer op keer opeens voor bekeken te houden. Terwijl het zweet van de driver zijn gezicht loopt, vragen wij ons af of hier een soort sleepdienst zou bestaan voor longtail boats. Gelukkig bewaart de driver zijn kalmte en krijgt hij de motor uiteindelijk in gang. Heelhuids komen we, mits wat vertraging, aan op het vertrekpunt van deze morgen. We genieten echt na van deze topdag en besluiten dat dit al 1 van de mooiere zichten is die we al ooit gezien hebben.

Maandag 11 maart 2019 

Khao Sok is gekend voor zijn gelijknamige rivier en tijdens het regenseizoen kan je hier met een rubberband je laten meevoeren met de stroming. We hadden gehoopt om deze activiteit te kunnen doen, maar helaas voor ons was het water te laag.

We waren hier niet op voorzien, waardoor we last minute nog naar een andere leuke activiteit op zoek moeten gaan. Aangezien Thailand bekend is voor zijn olifantentochten, wou ik de kinderen wel graag eens laten kennismaken met dit immense beest. Echter, het is heel moeilijk om te achterhalen of deze dieren goed verzorgd worden en de tours ethisch verantwoord verlopen. Heel wat olifanten worden hier uitgebuit, vastgebonden en geketend en vaak moeten ze ook allerlei trukjes opvoeren enkel en alleen om de toeristen te entertainen. De laatste jaren worden meer en meer toeristen bewust van dit feit zodat je beter je geld hier niet aan spendeert. Ik lees echter hele goeie reviews over Sonchana Farm and Elephant Sanctuary. Hier leeft slechts 1 olifant, Bongsoon (wat in het Thai “dikke buik” betekent), die hier op “pensioen” is. De eigenaar van de farm biedt enkel de mogelijkheid om ofwel eten te maken voor de olifant (elephant cooking class), ofwel de olifant een bad te geven. Aangezien alle activiteiten volboekt zijn, kan ik toch een bezoekje versieren waarbij we de kans krijgen om wat fotos te nemen en de olifant te bewonderen in zijn natuurlijke omgeving. Hier geen haak om de olifant te temperen, geen kettingen, geen tochtje erbovenop en geen massa toeristen. We hebben de indruk dat Bongsoon hier echt goed verzorgd wordt. We nemen nog 2 andere toeristen mee, een Duits koppel dat we gisteren leren kennen hebben op de tour op het meer. Ze verveelden zich een beetje en waren dan maar blij toen we voorstelden om mee te gaan.

In de namiddag nemen we om af te koelen, noodgedwongen onze auto om op goed geluk een ritje te maken. De kinderen vallen onmiddellijk in slaap waardoor we besluiten om verder te rijden tot aan Khao Lak, het stadje dat het meest getroffen is door de tsunami van 2004. Er is er een tsunami museum, maar wegens tijdsgebrek moeten we terug om nog voor donker in het hotel te zijn. Het is hier namelijk niet echt aangeraden om in het donker te rijden, want heel wat brommertjes en camions zijn maar matig verlicht en zo goed als niemand draagt hier een helm, terwijl het sinds kort verplicht is.

 • Tha Lane Bay
  Tha Lane Bay
 • Allerlei eilandjes in de baai
  Allerlei eilandjes in de baai
 • Wat Mahathat Wachiramongkol
  Wat Mahathat Wachiramongkol
 • Prachtige ingang
  Prachtige ingang
 • Mooie decoraties
  Mooie decoraties
 • Een groot beeld van een monnik
  Een groot beeld van een monnik
 • De gouden boedistische tempel
  De gouden boedistische tempel
 • Zicht onderweg
  Zicht onderweg
 • Ons huisje in de jungle
  Ons huisje in de jungle
 • Vlak tegen de rivier Khao Sok
  Vlak tegen de rivier Khao Sok
 • Saar ziet het zitten en heeft geen schrik van de beestjes
  Saar ziet het zitten en heeft geen schrik van de beestjes
 • Met de boot op het meer
  Met de boot op het meer
 • David ziet het zitten (de dam op de achtergrond)
  David ziet het zitten (de dam op de achtergrond)
 • Kalkstenen formaties
  Kalkstenen formaties
 • Onze driver met de nog werkende motor
  Onze driver met de nog werkende motor
 • Zicht onderweg
  Zicht onderweg
 • Rotsen/bergen in alle vormen
  Rotsen/bergen in alle vormen
 • Dora, ah nee Saar, ziet het zitten
  Dora, ah nee Saar, ziet het zitten
 • Overtocht met een bamboo vlot naar de grot
  Overtocht met een bamboo vlot naar de grot
 • Het meer is precies een spiegel
  Het meer is precies een spiegel
 • De koraal grot
  De koraal grot
 • Tocht terug met het Bamboo-vlot
  Tocht terug met het Bamboo-vlot
 • Volgens de gids zou dit een kameleon zijn.
  Volgens de gids zou dit een kameleon zijn.
 • We lopen op een pad waar in het regenseizoen vaak olifanten lopen
  We lopen op een pad waar in het regenseizoen vaak olifanten lopen
 • Terug op de longtail-boot naar een floating village
  Terug op de longtail-boot naar een floating village
 • Griet en saar zoeken verkoeling in het water
  Griet en saar zoeken verkoeling in het water
 • Tuur legt zich eventjes af in 1 van de drijvende huisjes
  Tuur legt zich eventjes af in 1 van de drijvende huisjes
 • Prachtige landschappen onderweg
  Prachtige landschappen onderweg
 • Zouden hier vissen in het water zitten, mama?
  Zouden hier vissen in het water zitten, mama?
 • De 3 broers
  De 3 broers
 • Tot ziens prachtig zicht
  Tot ziens prachtig zicht
 • Olifant Bongsoon
  Olifant Bongsoon
 • Tuur en Saar kijken gefacineerd toe hoe hij badje neemt
  Tuur en Saar kijken gefacineerd toe hoe hij badje neemt
 • Impressionant beest (55 jaar oud)
  Impressionant beest (55 jaar oud)
 • Ooit een werk-olifant om palmbomen omver te doen, nu een iets relaxter leven
  Ooit een werk-olifant om palmbomen omver te doen, nu een iets relaxter leven
 • Met de olifant op de foto (Tuur durfde niet)
  Met de olifant op de foto (Tuur durfde niet)
 • Saar kijkt vol bewondering naar de olifant
  Saar kijkt vol bewondering naar de olifant
 • Banaantje geven
  Banaantje geven
 • Tuur geeft ook banaantje
  Tuur geeft ook banaantje
 • Daarna slijm van de handen wrijven
  Daarna slijm van de handen wrijven
 • Pief poef paf, nog een lekkere banaan
  Pief poef paf, nog een lekkere banaan
 • Hij mag gaan rusten
  Hij mag gaan rusten
 • En wat palmbladen eten (een olifant eet tot wel 350kg per dag)
  En wat palmbladen eten (een olifant eet tot wel 350kg per dag)
 • Saar heeft niet echt last van de warmte
  Saar heeft niet echt last van de warmte
 • David al wat meer
  David al wat meer
 • Tuur kan nog een glimlach op zijn gezicht toveren ondanks de ongelooflijke warmte
  Tuur kan nog een glimlach op zijn gezicht toveren ondanks de ongelooflijke warmte
 • Selfie op een viewpoint
  Selfie op een viewpoint