Ondertussen zijn we al een weekje terug thuis, hebben onze intrek opnieuw genomen in ons appartement en zijn al weer aan het werk. We willen jullie toch nog laten meegenieten van de laatste momenten op onze lange reis. eerste stop, het exotische Aitutaki.

Vrijdag 13 april 2012 tot en met donderdag 19 april 2012

Op vrijdag de 13de vliegen we van het eiland Rarotonga naar Aitutaki. Het bijgeloof is niet aan ons besteed want we hebben een rustige vlucht met het kleine propeller-vliegtuig van Saab. Een klein uurtje later naderen we het atol van Aitutaki en krijgen een prachtig zicht over de supermooie lagune. We begrijpen onmiddellijk waarom dit 1 van de mooiste lagunes op de wereld is. Prachtig blauw water, onbewoonde eilandjes en heel veel palmbomen. Om het plaatje helemaal af te maken, worden we ook nog eens op de luchthaven vriendelijk begroet door onze vriendelijke gastvrouw en de man met de ukelele. We krijgen deze keer wel een lekker ruikende bloemenkrans rond onze nek … we arrived in Paradise.

Deze keer huren we onmiddellijk een scooter gedurende ons volledig verblijf en springen er meteen op om het eiland te verkennen. Tot onze verwondering zijn we al in een halfuur rond en zoeken dan maar ergens langs de kust een plek waar we kunnen snorkelen. Prachtige vissen komen ons tegemoet gezwommen en anderen duiken dan weer in hun hol bij het zien van zo een grote vis met een fotocamera. We krijgen er maar niet genoeg van zodat we van het ene koraal naar het andere zwemmen.

Zo vullen we de dagen met relaxen, eiland verkennen en snorkelen, kortom lekker genieten. 1 dag beslissen we van eens wat actiever te zijn en huren een kano om de prachtige lagune te verkennen. We passeren even via het grootste resort van Aitutaki om daar in de bar onze lunch te bestellen. Goed op krachten kunnen we dan weer verder peddelen naar een aantal onbewoonde eilandjes waar we volledig alleen zijn. Expeditie Robinson-gewijs ga ik daar een palmboom te lijf met de machete van onze gastvrouw en kunnen zo genieten van een lekkere kokosnoot.

Aitutaki is omringd door nog meer kleine eilandjes die toch wel een beetje te ver zijn om met de kano te bezoeken. We boeken daarom een ‘must-do’ op het eiland en kunnen direct mee met de lagoon cruise. Bij het woordje cruise denk je natuurlijk onmiddellijk aan een grote luxe boot, maar dat was het zeker niet. Eigenlijk maar goed, want het zou hier anders een beetje uit de toon vallen. We worden stipt op tijd afgehaald door Aitutaki Adventures aan ons ‘hotel’ waarna we in de achterbak van pick-up het eiland afrijden tot aan de boot. Na een verwelkoming, een beetje uitleg over het eiland en een donut als snack liggen we een half uurtje later al te snorkelen in het prachtige helderblauwe water. We zien weer de ene tropische vis na de andere en de super grote ‘giant clams’. Dit hadden we nog nooit van ons leven gezien en waren er toch serieus van onder de indruk. We varen verder voorbij Honeymoon island met daarnaast het Divorce island, -euh toch niet, het is het standaard mopje van de kapitein. In 2006 waren de verlaten eilanden hier in de buurt het decor van de reality reeks Survivor, een soort Expeditie Robinson, waarbij gans Aitutaki ingepalmd werd door de filmcrew. Alle boten werden gehuurd, elk hotel was volgeboekt en 2 containerschepen dropten de volledige lading aan filmmateriaal. We mogen zelf even in de huid kruipen van de deelnemers aan het programma en worden zo gedropt op 1 van de eilandjes. Wanneer het tijd is voor de lunch varen we door naar ‘one foot island’, waar we met veel plezier een stempel in ons paspoort laten zetten in het plaatselijke postkantoor (naar het schijnt, het meest afgelegen postkantoor ter wereld). We worden er getrakteerd op een heerlijke barbecue geprepareerd door de gastvrouw van dienst. Wanneer ze hoort dat wij niet in een all inclusive hotel verblijven krijgen we zelfs de overschot mee voor het avondeten. Komt dat even goed uit! Op de retour stoppen we nog op een aantal snorkelplaatsen om dan terug te keren naar het hoofdeiland. Het was een zalige dag en de trip was meer dan de moeite waard. Een aanrader!

Op Aitutaki is zondag een heilige dag… We hadden het al in de mot dat met 5 kerken op een eiland van een duim groot, het geloof hier wel heel groot is. Op deze dag gaan de pareo’s in de kast en komen de uitgedoste zondagspakjes boven. Het gaat zelfs zo ver dat ze hier een protestactie hebben opgestart om de zondagsvluchten te bannen. jaja, op zondag komen hier welgeteld 2 vluchten toe, maar het lawaaioverlast wordt de lokale bevolking teveel, want indien je op zondag vliegt, word je verwelkomd door een groepje mensen met spandoeken en borden: if you cannot fly monday to saturday, then stay home! tja, ne mens moet hem met iets bezighouden op zo een klein eilandje 🙂

Gelukkig hebben wij op de goeie dagen onze vluchten geboekt zodat we de inwoners tevreden hebben kunnen achterlaten. Op donderdag 19 april verlaten we zo opnieuw het paradijs en keren terug naar het veel koudere Nieuw-Zeeland. Hierbij overschrijden we opnieuw de datumgrens en slaan deze keer een dag over om op vrijdag 20 april in de avond te landen in Auckland.