We zijn al een tijdje terug van Denemarken, maar jullie hadden nog het laatste deel van onze reis te goed, veel lees-plezier.

21 augustus 2023 – 26 augustus 2023

Aangekomen aan ons laatste stukje van de reis en wie Denemarken zegt, zegt Legoland en zo houden we ‘the best for last’. 

Hiervoor installeren we ons in een huisje in het vakantiepark ‘Lalandia’, op wandelafstand van het befaamde park van de beroemde gekleurde stapelblokjes. 

Legoland

Onze week start met een bezoek aan Legoland. Hiervoor moeten we maar een paar straten het volk volgen en de pret kan beginnen. We hadden al van een paar mensen vernomen, die hier een vroeger geweest zijn, dat dit park vooral geschikt is voor jongere kinderen en wat afgeleefd was. Wij hadden dit gevoel helemaal niet. Het park ziet er heel netjes uit en er zijn attracties voor zowel jong als oud. We vonden ze ook vrij origineel. Zo heb je een rollercoaster met een drop temidden van de rit, een robotarm die je programmeert hoeveel keer je overkop wilt gaan, een brandweerwagenrace waarbij je als team moet samenwerken om als eerste de brand geblust te krijgen, een virtuele vlucht door lego movie world.,… Kortom voor elk wat wils. Vele attracties hebben ook voldoende randanimatie zoals kijkhuisjes waar kleine tafereeltjes zich in afspelen. Voor de ongeduldige kindjes is er ook altijd de mogelijkheid om met lego’s te spelen terwijl mama en papa in de rij staan aan te schuiven. Rust voor beide partijen. Je moet de kinderen natuurlijk nog wel meekrijgen als de rij ineens snel vooruit gaat. 

Wat je zeker niet links mag laten liggen is miniland waar het allemaal mee begonnen is in 1968. Miniland, vergelijkbaar met mini Europa, bestaat uit een paar bekende steden, maar ook kleinere dorpjes en is gebouwd met meer dan 20 miljoen legoblokjes. Overal zie je leuke tafereeltjes opduiken en meer en meer details. Zo zie je onder andere ook de Burj Khalifa, een ‘mini legoblokgebouwtje’ van 5,5 meter groot en de luchthaven van Copenhagen. Er varen ook boten tussen de landschappen met echte werkende sluizen.

Na een hele leuke dag vol amusement keren we moe maar voldaan terug naar ons huisje. 

Lalandia aquadome 

We verblijven in het vakantiepark Lalandia, wat het meest vergelijkbaar is met Centerparcs. Alleen vinden wij Centerparcs veel toffer en knusser aangelegd. Overal zijn wel speeltuintjes en zo, maar het park is heel erg groot, oogt kaal en ongezellig. In het centrale gebouw hebben ze geprobeerd om er iets van te maken, maar we wisten eigenlijk niet goed wat we ervan moesten denken. Met een geschilderd plafond met nepwolkjes en nepverlichting hebben ze geprobeerd om je als gast je in de buitenlucht te voelen, ook al zit je binnen. Overal zijn winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes, maar het is zo artificieel opgebouwd dat wij hier met een vreemd gevoel rondliepen. 

Het gebouw is dan weer gigantisch groot met een lunapark, een schaatspiste, een bowlingbaan, padelvelden, minigolf en uiteraard ook een megagroot subtropisch zwembad, de Aquadome van Billund zijnde het grootste waterpark van Scandinavië. Daar keken de kinderen (en David ook wel een beetje )toch wel heel erg naar uit. 

Bij het binnenkomen moeten mannen en vrouwen apart in de kleedruimtes en dit vanaf 7jaar. Gelukkig zijn we mooi verdeeld met 2meisjes en 2jongens, maar ik zie Saar nog niet helemaal alleen in de kleedkamers trekken, waar ze de taal niet kent en haar weg niet weet. Een andere Deense gewoonte is dat je eerst een uitgebreide douche neemt in je blootje vooraleer je je badpak aandoet. De Scandinaviërs zijn dit duidelijk gewoon en douchen zich in de gemeenschappelijke douches, maar Saar en ik zoeken toch liever een iets discretere douchecabine op.

Eens we dat obstakel door zijn , komen we aan in het indrukwekkende zwembad. Hier is alles wel heel mooi ingericht en er komt, gelukkig, natuurlijk zonlicht door de ramen! Het is snel duidelijk dat we ons hier niet zullen vervelen, want er zijn glijbanen, een waterspeelplaats, een wildwaterrivier, een golfslagbad, een bubbelbad met buitengedeelte en Tuur zijne favoriet: de Lazy River. 

Na het zwemmen hebben de kinderen duidelijk nog wat energie over en begeven we ons naar Monky Tonky land. Dat is de binnenspeeltuin van het complex. Saar leeft zich uit op het trampolinegedeelte, terwijl Tuur een burcht bouwt met, je raadt het nooit, mega legoblokken. 

Legohouse

De Deense stad Billund staat vooral bekend voor Legoland en de LEGO fabriek , maar sinds 2017 is er nog een leuke attractie bijgekomen in de stad, namelijk LEGO house, Home of the brick. Bij binnenkomst krijg je een gepersonaliseerd polsbandje om, waarmee je jouw bouwwerken kan inscannen om op het einde van de dag thuis nog eens te kunnen nakijken en te downloaden. 

In het gebouw is zowel een museum (in de kelder) als een groot interactief gedeelte aanwezig. De inkomhal is al meteen indrukwekkend omwille van de “Tree of Activity” dat gebouwd  is van miljoenen legosteentjes. De imposante trap rond de boom brengt je naar 6 verschillende ‘experience zones’, waar je zelf kan deelnemen aan allerlei activiteiten. Zo kan je jouw legovis tot leven zien komen in een virtueel aquarium, je kan je lego-auto testen op de racebaan en je kan bloemetjes bouwen om de wereld een beetje op te vrolijken. We hadden echt tijd en ogen tekort en de dag was dan ook zeer snel om. De kinderen (en David) zouden hier gerust nog een extra dag kunnen rondlopen. 

Als kers op de taart eten we ons avondmaal in het minichef restaurant. Ook hier is alles heel interactief. Zo moet je jouw eten bestellen aan de hand van legoblokjes. Deze bestelling wordt doorgestuurd naar de keuken en geserveerd in een grote legobox, afgeleverd door grote robots. Een ervaring om nooit meer te vergeten en het was er nog lekker ook. 

Op weg naar de parking maken we nog een foto van het huis van de bedenker van de wereldberoemde legosteentjes, Ole Kirk Christiansen. 

Een tip als je met de auto bent: je kan er gebruik maken van de betalende parking, maar op 10 minuutjes wandelafstand is er een gratis parking ter beschikking. Scheelt weer in de centjes. 

De volgende dag genieten we nog wat van wat Lalandia te bieden heeft om dan de reis richting huis weer in te zetten. 

We stoppen nog een nachtje in Nederland waar we uniek overnachten in een boomhut. Een hele toffe ervaring voor het hele gezin. (Dank u voor het mooie geschenk nogmaals aan wat familieleden :-)) 

Na een lange rit komen we terug thuis en genieten nog heel lang na van deze mooie vakantie. 

Waar de volgende reis naartoe gaat, dat is zowel voor jullie, als voor ons nog een grote verrassing. 

Tot de volgende !