Zaterdag 13 juni tot en met donderdag 15 juni 2015

Van Carvoeiro gaat onze reis naar het noorden, bestemming Evora. Onderweg is het landschap prachtig met bossen vol kurkeiken. Portugal is namelijk 1 van de grootste producenten van kurkproducten. Overal zie je de stammen blootliggen waar de kurk juist “geoogst” werd. Aangekomen in Evora checken we onmiddellijk in in ons 5-sterren hotel (M’ar De Ar Aqueduto) dat we via een superpromotie hebben kunnen regelen. Even dachten we, als dat maar goed komt met onze Tuur, maar het hotel beschikt over een kids club, dus kindvriendelijk is het er zeker. Omwille van de weersomstandigheden kunnen we ten volle profiteren van het hotel, want het regent er zo hard dat we een dagje gekluisterd zitten op onze hotelkamer. 5 sterren betekent valetparking, in de avond komen ze de gordijnen voor jou toedoen, het bed openleggen en een handdoekje naast het bed leggen zodat je met propere voetjes het bed kan instappen. In de lift veranderen de tapijtjes van good morning naar good night.. amai, dit is echt wel een groot contrast met wat we gewoon zijn, maar wel eens leuk. Het hotel beschikt over een prachtig zwembad, maar helaas hebben we daar geen gebruik van kunnen maken.

De eerste dag maken we een toertje door de stad. Tuur heeft terug zijn eigen vervoer (zijn superfietske) en charmeert de plaatselijke bevolking. We passeren langs de romeinse tempel, de kathedraal en door het charmante winkelstraatje, 5 de octubre. ‘s Avonds kunnen we genieten van een heerlijke snack in het Art Cafe, een echte aanrader. We zien dat er een toeristentreintje door de stad rijdt en Tuur kan er niet over ophouden. Dat moeten we dus toch eens proberen. Hij glundert van het begin tot het einde en als kers op de taart eten we samen een lekker ijsje in het park.

Vanuit Evora is er ook een leuke daguitstap mogelijk. Op ongeveer een kwartiertje rijden met de auto kan je een megalietenkring gaan bewonderen. Zijn Astérix en Obélix hier gepasseerd? Stenen, monolieten van zo een 7000 jaar oud, mooi geplaatst in een kring waarvan ze tot vandaag de dag nog steeds niet goed weten wat de eigenlijke bedoeling hiervan was. Vele wetenschappers gokken op astronomische redenen, maar zeker is dat allemaal niet.

Dinsdag 16 juni tot en met vrijdag 19 juni 2015

We rijden weg uit Evora om de laatste dagen door te brengen in de bergen. De route ernaartoe is prachtig en onderweg passeren we in Mértola , een verrassend mooi dorpje gelegen langs een rivier. Dit leek ons een ideaal plekje voor onze pic nic aan een kapeleke met uitzicht op het dorpje. We passeren langs kurkbomen, olijfbomen, wijnvelden en uitgestrekte vlaktes en komen zo terecht in A Conquista, een bed and breakfast uitgebaat door Belgen. We blijken hier de enige gasten te zijn dus hebben we het terrein helemaal voor ons alleen. Zalig.. Zon, zwembad, vogeltjes, rust. Na 1 dag rusten begint het echter weer te kriebelen om een uitstapje te doen en beslissen we om nog eens even van zee en strand te profiteren in Albufeira tussen de vele andere toeristen.
Vrijdag 19 juni is dan al weer tijd om naar huis te gaan met het vliegtuig vanuit Faro. In België nemen we de trein, tot volle vreugde van Tuur, die momenteel volop in een trein-fase zit en elke trein Thomas noemt (zie filmpjes van “Thomas de trein”)