Vrijdag 25 oktober 2019

Mount Vernon is het stadje dicht tegen Washington DC waar 1 van de “Founding Fathers” zich na zijn presidentschap toelegde op allerlei belangrijke landelijke zaken. George Washington had hier zijn landgoed met een prachtig zicht op de Potomac-rivier. Blijkbaar hét huis dat alle Amerikaanse scholen vandaag ook willen bezoeken aan al het volk en de schoolbussen te zien. We doen de tour door het huis en passeren langs het graf van Washington. Ondanks dat de Amerikanen hier de traantjes de vrije loop laten, zijn wij niet zo onder de indruk. We zijn meer op zoek naar het, in onze ogen, meer interessante stuk van het landgoed waar tussen de bomen een kleine herdenkingssteen staat voor de vele slaven die hier op het landgoed gestorven zijn. Ongemerkt werden ze hier op het landgoed begraven en pas in 1929 werden ze hier herdacht met deze steen. Ondanks dat hij slaven hield, zorgde hij wel “goed” voor ze en liet in zijn testament opnemen de slaven vrij te laten bij de dood van zijn vrouw Martha. Aan de herdenkingssteen maken we een kleine ceremonie mee waarbij er van 3 slaven een verhaal verteld wordt, gevolgd door een minuut van stilte. Het laat ons alleszins meer indruk na dan de graftombe van Washington zelf.

De George Washington Parkway leidt ons naar het Pentagon in Washington DC. We moeten daar zoveel keer in en rond die parking rijden dat we schrik hebben dat ze ons al lang aan het volgen zijn op de camera’s als verdachte personen. Blijkt dat  er daar gewoon geen enkele bezoekersparking voor handen is om onze auto te droppen. We parkeren ons dan maar in een straatje en gaan dan te voet naar de reden van ons bezoek aan het Pentagon, het 9/11-memorial. De vele slachtoffers van het Pentagon op 9/11 worden hier herdacht in een prachtig memorial, maar spijtig genoeg voor ons zijn ze het park opnieuw aan het aanleggen tot ergens in april 2020. Al onze moeite voor niks… We bezoeken dan maar in de plaats het Air Force Memorial op een steenworp hiervandaan, 3 grote zuilen die gebogen de lucht in gaan en staan voor drie Thunderbird straaljagers die een “Bomb burst” manoeuvre uitvoeren.

De rest van de namiddag brengen we door op het prachtige Arlington National Cemetery, een militaire begraafplaats vol met de gekende marmeren grafstenen. De kleuren van de bomen, de eekhoorns en de rustige omgeving zorgen ervoor dat we ogen te kort komen om alles in ons op te nemen. Als eerste stop brengen we een bezoek aan het graf van JFK om vervolgens naar het het graf van de onbekende soldaat te gaan. Ook hier voeren ze een wissel van de wacht uit en kunnen we naar een speciale ceremonie ter herdenking. Verschillende scholen hebben vandaag hier een bloemenkrans gedoneerd en voor elke bloemenkrans wordt een plechtige ceremonie opgevoerd.

We rijden de stad binnen via de Mall en komen midden in de spits terecht. We zijn zeer blij wanneer we veilig en wel de parking van het hotel kunnen inrijden en de wagen daar kunnen laten. Vlakbij is de Apple-store opgericht in een oude bibliotheek en enkel 2 verlichte Apple-logo’s verraden de winkel. Na wat met de gadgets gespeeld te hebben gaan we lekker gaan eten in een Italiaans restaurant Vapiano. Een concept dat we precies al eens meegemaakt hebben bij een bezoek aan Village Nature tegen Parijs. Ongetwijfeld zal deze keten ooit ook wel eens voet aan wal zetten in België zoals alle Amerikaanse ketens.

Zaterdag 26 oktober 2019

Vandaag smeren we onze kuiten en maken gebruik van  de stadsfietsen van Washington, Capital Bikeshare. Het is wel altijd zoeken om onze fietsen te unlocken want onze mobiele data werkt niet in Amerika. Maar met de vele onbeveiligde netwerken waar we op kunnen geraken is dit een koud kunstje. En als het echt niet anders kan, dan vraag je gewoon een voorbijganger om even een hotspot op te zetten op zijn gsm. Zo doen we gans de dag toertjes van telkens maximaal een halfuur want anders moeten we extra betalen. Het eerste ritje gebruiken we om naar het Newseum te fietsen, een museum volledig gewijd aan de meest spraakmakende nieuwsgebeurtenissen in de Amerikaanse en wereldse geschiedenis. Zo zien we bijvoorbeeld nog echte stukken van de Berlijnse muur en een zeer ontroerende expo over de aanslagen van 9/11. Eveneens zien we een ganse muur vol met schitterende en best wel confronterende foto’s die allemaal een Pulitzer-prijs gewonnen hebben. Het museum is echt een must-see.

We nemen een volgende fiets en maken een sightseeing-tour doorheen Washington. Het ritje brengt ons voorbij het Trump Hotel en wat verder het Witte Huis, maar de Oranje Man krijgen we op die 2 plaatsen niet te zien. Aan het Witte Huis zien we wel verschillende protesten van zowel voor- als tegenstanders van Trump. Na het versterken van de innerlijke mens doen we nog een ritje langsheen de Mall en het Capitool en maken we ons op om naar ons hotel te gaan.

We nemen de wagen en rijden richting luchthaven om daar nog even te genieten in de business-lounge van United, alvorens we het vliegtuig mogen opstappen en huiswaarts keren. De korte maar fijne trip zit er al weer op…

 • Mount Vernon - Huis van Washington
  Mount Vernon – Huis van Washington
 • We zijn klaar voor de tour door het huis
  We zijn klaar voor de tour door het huis
 • Zicht over de Potomac-rivier
  Zicht over de Potomac-rivier
 • De eetkamer
  De eetkamer
 • De tombe van Washington
  De tombe van Washington
 • De herdenkingssteen van de slaven
  De herdenkingssteen van de slaven
 • Air Force Memorial
  Air Force Memorial
 • Mooi monument
  Mooi monument
 • De Thunderbirds vliegen weg
  De Thunderbirds vliegen weg
 • Arlington Cemetery
  Arlington Cemetery
 • Hier ook prachtige kleuren
  Hier ook prachtige kleuren
 • Blaadjes gooien
  Blaadjes gooien
 • Wie knabbelt er daar aan een nootje?
  Wie knabbelt er daar aan een nootje?
 • Overal graven
  Overal graven
 • Een echte speeltuin voor de eekhoorntjes
  Een echte speeltuin voor de eekhoorntjes
 • Graf JFK
  Graf JFK
 • Wisseling van de wacht aan het graf van de onbekende soldaat
  Wisseling van de wacht aan het graf van de onbekende soldaat
 • Ceremonie van een school die een bloemenkrans geschonken heeft
  Ceremonie van een school die een bloemenkrans geschonken heeft
 • De Apple-store in Washington
  De Apple-store in Washington
 • Laatste avond - Santé
  Laatste avond – Santé
 • Hup, klaar voor de fietstocht
  Hup, klaar voor de fietstocht
 • Griet ook
  Griet ook
 • De pompiers
  De pompiers
 • Bezoek aan het Newseum
  Bezoek aan het Newseum
 • Berlijnse muur - westerse kant
  Berlijnse muur – westerse kant
 • Berlijnse muur - oostelijke kant
  Berlijnse muur – oostelijke kant
 • Selfie op het dak van het Newseum
  Selfie op het dak van het Newseum
 • Het Capitool
  Het Capitool
 • Alles zeer goed op camera vastleggen
  Alles zeer goed op camera vastleggen
 • De radiomast van op 1 van de twin-towers
  De radiomast van op 1 van de twin-towers
 • Foto van Joe Rosenthal - vlag op Iwo Jima. Pulitzer prijs
  Foto van Joe Rosenthal – vlag op Iwo Jima. Pulitzer prijs
 • Weer op baan met de fiets
  Weer op baan met de fiets
 • Ne keer de weg bekijken om naar het Witte Huis te gaan
  Ne keer de weg bekijken om naar het Witte Huis te gaan
 • Oei, precies niet het Witte Huis
  Oei, precies niet het Witte Huis
 • We komen Trump hier overal tegen, we moeten in de buurt zijn
  We komen Trump hier overal tegen, we moeten in de buurt zijn
 • Melania, euhm, Griet aan het Witte Huis (afgezet omdat ze een nieuwe omheining plaatsen
  Melania, euhm, Griet aan het Witte Huis (afgezet omdat ze een nieuwe omheining plaatsen
 • Een fan van Trump
  Een fan van Trump
 • Beter aanzicht van het Witte Huis
  Beter aanzicht van het Witte Huis
 • Het Washington Monument
  Het Washington Monument
 • Met de fiets aan het Witte Huis
  Met de fiets aan het Witte Huis
 • Lincoln Memorial met de Reflecting Pool in de voorgrond
  Lincoln Memorial met de Reflecting Pool in de voorgrond
 • Fietsen door de Mall
  Fietsen door de Mall
 • Het Capitool
  Het Capitool
 • Wachten in de business lounge op ons vliegtuig
  Wachten in de business lounge op ons vliegtuig