Vrijdag 25 oktober 2019

Mount Vernon is het stadje dicht tegen Washington DC waar 1 van de “Founding Fathers” zich na zijn presidentschap toelegde op allerlei belangrijke landelijke zaken. George Washington had hier zijn landgoed met een prachtig zicht op de Potomac-rivier. Blijkbaar hét huis dat alle Amerikaanse scholen vandaag ook willen bezoeken aan al het volk en de schoolbussen te zien. We doen de tour door het huis en passeren langs het graf van Washington. Ondanks dat de Amerikanen hier de traantjes de vrije loop laten, zijn wij niet zo onder de indruk. We zijn meer op zoek naar het, in onze ogen, meer interessante stuk van het landgoed waar tussen de bomen een kleine herdenkingssteen staat voor de vele slaven die hier op het landgoed gestorven zijn. Ongemerkt werden ze hier op het landgoed begraven en pas in 1929 werden ze hier herdacht met deze steen. Ondanks dat hij slaven hield, zorgde hij wel “goed” voor ze en liet in zijn testament opnemen de slaven vrij te laten bij de dood van zijn vrouw Martha. Aan de herdenkingssteen maken we een kleine ceremonie mee waarbij er van 3 slaven een verhaal verteld wordt, gevolgd door een minuut van stilte. Het laat ons alleszins meer indruk na dan de graftombe van Washington zelf.

De George Washington Parkway leidt ons naar het Pentagon in Washington DC. We moeten daar zoveel keer in en rond die parking rijden dat we schrik hebben dat ze ons al lang aan het volgen zijn op de camera’s als verdachte personen. Blijkt dat  er daar gewoon geen enkele bezoekersparking voor handen is om onze auto te droppen. We parkeren ons dan maar in een straatje en gaan dan te voet naar de reden van ons bezoek aan het Pentagon, het 9/11-memorial. De vele slachtoffers van het Pentagon op 9/11 worden hier herdacht in een prachtig memorial, maar spijtig genoeg voor ons zijn ze het park opnieuw aan het aanleggen tot ergens in april 2020. Al onze moeite voor niks… We bezoeken dan maar in de plaats het Air Force Memorial op een steenworp hiervandaan, 3 grote zuilen die gebogen de lucht in gaan en staan voor drie Thunderbird straaljagers die een “Bomb burst” manoeuvre uitvoeren.

De rest van de namiddag brengen we door op het prachtige Arlington National Cemetery, een militaire begraafplaats vol met de gekende marmeren grafstenen. De kleuren van de bomen, de eekhoorns en de rustige omgeving zorgen ervoor dat we ogen te kort komen om alles in ons op te nemen. Als eerste stop brengen we een bezoek aan het graf van JFK om vervolgens naar het het graf van de onbekende soldaat te gaan. Ook hier voeren ze een wissel van de wacht uit en kunnen we naar een speciale ceremonie ter herdenking. Verschillende scholen hebben vandaag hier een bloemenkrans gedoneerd en voor elke bloemenkrans wordt een plechtige ceremonie opgevoerd.

We rijden de stad binnen via de Mall en komen midden in de spits terecht. We zijn zeer blij wanneer we veilig en wel de parking van het hotel kunnen inrijden en de wagen daar kunnen laten. Vlakbij is de Apple-store opgericht in een oude bibliotheek en enkel 2 verlichte Apple-logo’s verraden de winkel. Na wat met de gadgets gespeeld te hebben gaan we lekker gaan eten in een Italiaans restaurant Vapiano. Een concept dat we precies al eens meegemaakt hebben bij een bezoek aan Village Nature tegen Parijs. Ongetwijfeld zal deze keten ooit ook wel eens voet aan wal zetten in België zoals alle Amerikaanse ketens.

Zaterdag 26 oktober 2019

Vandaag smeren we onze kuiten en maken gebruik van  de stadsfietsen van Washington, Capital Bikeshare. Het is wel altijd zoeken om onze fietsen te unlocken want onze mobiele data werkt niet in Amerika. Maar met de vele onbeveiligde netwerken waar we op kunnen geraken is dit een koud kunstje. En als het echt niet anders kan, dan vraag je gewoon een voorbijganger om even een hotspot op te zetten op zijn gsm. Zo doen we gans de dag toertjes van telkens maximaal een halfuur want anders moeten we extra betalen. Het eerste ritje gebruiken we om naar het Newseum te fietsen, een museum volledig gewijd aan de meest spraakmakende nieuwsgebeurtenissen in de Amerikaanse en wereldse geschiedenis. Zo zien we bijvoorbeeld nog echte stukken van de Berlijnse muur en een zeer ontroerende expo over de aanslagen van 9/11. Eveneens zien we een ganse muur vol met schitterende en best wel confronterende foto’s die allemaal een Pulitzer-prijs gewonnen hebben. Het museum is echt een must-see.

We nemen een volgende fiets en maken een sightseeing-tour doorheen Washington. Het ritje brengt ons voorbij het Trump Hotel en wat verder het Witte Huis, maar de Oranje Man krijgen we op die 2 plaatsen niet te zien. Aan het Witte Huis zien we wel verschillende protesten van zowel voor- als tegenstanders van Trump. Na het versterken van de innerlijke mens doen we nog een ritje langsheen de Mall en het Capitool en maken we ons op om naar ons hotel te gaan.

We nemen de wagen en rijden richting luchthaven om daar nog even te genieten in de business-lounge van United, alvorens we het vliegtuig mogen opstappen en huiswaarts keren. De korte maar fijne trip zit er al weer op…