Onze gids Peter heeft alweer een schitterende reis achter de rug. Hij heeft ons niet alleen emotioneel door het 2de deel van onze reis begeleid, maar ook weer schitterende uitleg gegeven bij alle bezienswaardigheden. Hieronder geeft hij voor de liefhebbers onder ons een paar interessante weetjes en feiten weer die we tijdens de reis ontdekt hebben over Australië.

Wist je dat..

 • Australië 21 miljoen inwoners telt waarvan meer dan 70 procent aan de kust woont.. Sydney is hierbij de grootste stad met 4,35 miljoen inwoners.
 • Heel wat gebieden in Australië erkend zijn als Werelderfgoed, waaronder Fraser Island, Kakadu National Park, Shark Bay, De Blue Mountains, Great Barrier Reef,…
 • In de meeste restaurants je je eigen alcoholische dranken mee kan brengen. Je betaalt dan enkel flessenrecht. Dit noemen ze een BYO (Bring Your Own)
 • In de meeste huizen van Australië er geen radiatoren hangen. We hebben er eigenlijk niet opgelet, maar we denken dat je hier zelfs heel moeilijk winkels kan vinden die dit verkopen.
 • Australiërs een skateboard en autoped ook echt als vervoermiddel gebruiken en niet enkel als speelgoed.
 • 2 generaties lang er geen grammatica op school aangeleerd werd. Velen kunnen hierdoor niet goed spellen. Nu is dit gelukkig terug ingevoerd.
 • Kangoeroe ‘ik begrijp het niet’ betekent in het Aboriginals. De eerste Europeanen, die in Australië aankwamen, vroegen aan de Aboriginals wat de naam was van die rondhuppelende beesten die ze overal zagen. De Aboriginals begrepen niet wat die Europeanen bedoelden en zeiden dus: “ik begrijp je niet” en zo kwam het beest aan zijn naam.
 • Vuur een essentieel onderdeel is van de levenscyclus van planten in het Australische bushland. Veel planten openen hun zaaddozen pas op het moment dat ze in aanraking komen met vuur of rook. De zaden vallen dan op de grond en zorgen ervoor dat er na brand meteen nieuw leven ontstaat. Zonder vuur geen leven, met andere woorden. Australiërs hebben dan ook niet de ambitie om bosbranden te bestrijden, ze willen ze eerder controleren. Er zijn strenge reglementen van kracht die het bouwen in gebieden, gevoelig voor bosbranden, aan banden leggen. Helaas zijn veel bestaande huizen gebouwd voordat deze reglementen van kracht werden. Deze huizen lopen dan ook continu gevaar in het droge seizoen. Een zwembad is in zo’n gebied geen luxe, maar wel een noodzakelijk waterreservoir om eventuele branden te bedwingen.
 • Australië 95 % produceert van het waardevolle opaal ter wereld en 99 % van het zwarte opaal. De opaalhoofdstad van de wereld is de grillige ondergrondse stad Coober Pedy in South Australia. s’ Werelds grootste opaal weegt 5,27 kg en werd hier in 1990 gevonden.
 • Australiërs vele dingen uitvonden: zoals notitieboekjes (1902), aspirine (1915), de pacemaker (1926), penicilline (1940), de plastic wegwerpspuit (1949), het wijnvat (1965), toilet met dubbele spoelknop (1980), antivervalsingstechnologie voor bankbiljetten (1992), contactlenzen die lange tijd kunnen worden gedragen (1999) en het blindengeluidje aan de voetgangers verkeerslichten.
 • Aussie Kim hier nog altijd zeer populair is; Justin Henin kennen ze wel van naam, maar daar blijft het ook bij.

Iedereen weet nu onderhand wel dat Gotye Australische roots heeft, alsook Ewen Mcgregor, maar wist je dat deze personen ook Australiërs zijn?

 • Nicole Kidman (actrice)
 • Kylie Minogue (zangeres)
 • Nathalie Imbruglia (zangeres)
 • Lleyton Hewitt (tenniser)
 • Elle McPherson (fotomodel)
 • Russell Crowe (acteur)
 • Steve Irwin (documentairemaker)
 • Paul Hogan (acteur)
 • Barry Humphries (humorist / Dame Edna)
 • Errol Flynn (acteur)
 • Jason Donovan (acteur/zanger)

Bekende Australische soaps:

 • Neighbours
 • Home and Away
 • Sons and daughters
 • McLeod’s Daughters

Bekende Australische films:

 • Crocodile Dundee
 • The adventures of Priscilla, Queen of the desert
 • Moulin Rouge
 • Australia
 • Rabbit-proof fence

Bekende zanggroepen

 • ACDC
 • Empire of the sun
 • Crowded House
 • INXS
 • Nick Cave and the bad seeds
 • The temper Trap
 • Men at work